اهداف پژوهش در نگارش پایاننامه یا مقاله
هنگام نگارش اهداف پژوهش برای مقاله یا پایان نامه باید به یکسری نکات توجه شود که در ادامه خواهیم گفت ، از بخشهای مهم در نگارش مقاله یا پایان نامه اهداف پژوهش میباشد . در واقع زمانی که سوالی در ذهن پژوهشگر شکل میگیرد در همان زمان هدفی هم شکل میگیرد. وقتی از اهداف یا هدف پژوهش صحبت میکنیم در واقع میخواهیم به سوالاتی پاسخ دهیم که در ذهن پژوهش وجود دار ، در ادامه نحوه نوشتن اهداف پژوهش را توضیح دادهایم .بسیاری از پژوهشگران عقیده دارند تا زمانی که هدفی وجود نداشته باشد، تحقیقی وجود نخواهد داشت. میتوان اینطور گفت که هدف پژوهش خلاصه آنچه را که بایستی با انجام مطالعه به آن بدست آورد را به شما بازگو میکند ، به عبارتی دیگر :
هر تحقیق علمی که در مورد موضوع و مساله خاصی انجام می گیرد دارای هدف مشخصی است که یکی از بخشهای مهم هر تحقیق به شمار می آید.انجام تحقیق و پژوهش بدون تعیین کردن هدف ،غیر ممکن است.بعد از مشخص شدن موضوع تحقیق و پایان نامه و بیان آن ،بایستی اهداف تحقیق را مشخص کنیم.به عبارتی دیگر ،باید بدانیم هدف ما از انجام این کار پژوهشی دست یابی به چه نتایجی است؟ نویسنده و محقق با دانستن اهداف کار خود ،متوجه می شود که برای دستیابی به آنها چه اطلاعاتی نیاز دارد و از چه راهها و روشهایی اید در طی تحقیق استفاده کند تا با اهداف خود برسد.در بیان اهداف تحقیق بایستی از جملات مثبت استفاده شود و در حد امکان مطالب مختصر باشند.
ممکن است مقالات زیر نیز بدردتان بخورد :
انواع مختلف اهداف پژوهش
هدف کلی در نگارش مقاله یا پایاننامه عبارت است از هدفی که از انجام تحقیق و پژوهش حاصل میشود به صورت سادهتر آنچیزی که در نهایت خواننده به آن میخواهد از مطالعه مقاله شما بفهمد که به صورت کلی بیان میشود .
یا مثلا خود موضوع تحقیق میتواند هدف کلی یک تحقیق باشد ، که مشخص میکند نویسنده و محقق میخواهد به چه چیزهایی برسد ، در اصل هدف پژوهش آنچه را که پژوهش به صورت کلی به آن دست خواهد یافت را بازگو میکند.
به مثال زیر توجه کنید :
هدف کلی : تعیین شیوع ریسک فاکتورهای سکته قلبی در جامعه ایرانی (همانطور که از نامش پیداست ، هدف کلی به کلیات موضوع میپردازد و از بازگو کردن جزئیات جلوگیری خودداری میشود.)
اهداف جزئی یا ویژه : تجزیه هدف کلی به اهداف کوچکتر و جزئیتر میباشد و جزئیات بیشتری را نیز دربر میگیرد. فرضیهها یا سوالات پژوهش طبق اهداف جزئی تدوین میشوند و اگر این اهداف جزئی و دقیق نباشند قابل آزمون نخواهند بود.
اگر میخواهید با پایان نامهها بیشتر آشنا شوید مقاله زیر میتواند برایتان مفید باشد : پایان نامه چیست ؟
مجدد به مثال زیر توجه کنید :
- هدف جزئی ۱: تعیین شیوع استفاده از نوشابه و سایر نوشیدنیها با طعم شیرین در جامعه ایرانیان حاضر در کشور
- هدف جزئی ۲: تعیین شیوع مصرف سیگار در میان جامعه ایرانیان حاضر در کشور
- هدف جزئی ۳: تعیین شیوع فشار خون بالا در میان جامعه ایرانیان حاضر در کشور
- هدف یا اهداف کاربردی : اهداف کاربردی در واقع کاربرد عملی طرح پژوهشی انجام شده را در سطح جامعه نشان میدهد. در هدف کاربردی باید شرح دهیم که این پژوهش چه کاربردهایی دارد که ارزش صرف زمان و هزینه را دارا میباشد.
به مثال نگاه کنید:
هدف کاربردی : در صورت بالا بودن میزان خطا در فاکتورهای سکته قلبی در جامعه ایرانیان، میتوان از آن در ارائه آموزش به افراد، تنظیم سیاستهای اقتصادی و اجتماعی و همچنین ارائه مداخلات پیشگیرانه بیشتر استفاده نمود.
نکات مهم در نگارش اهداف پژوهش
- جمله بندی باید به صورت باید واضع، شفاف و گویا نگارش شود تا خواننده دقیق متوجه مطالبی که در پژوهش نوشته شده است اشراف پیدا کند.
- اهداف پژوهش باید به صورت واقعی و واقع بینانه نوشته شود.
- قابلیت عملی بودن و آزمودن در بیان اهداف پژوهش باید از طریق پژوهش در نظر گرفته شود و از نوشتن مطالبی که واقعی یا عملی نیستند جلوگیری کرد.
- در نگارش اهداف پژوهش باید از پارامتر و متغیرهایی استفاده کرد که قابل سنجش و تایید باشند.
- در بیان اهداف پژوهش از کلمات و عملیات هایی که نشان میدهند پژوهش به صورت عملی انجام شده استفاده کرد ، این کلمات مانند تعیین، مقایسه، محاسبه و … هستند.
- و در آخر همه انرژی و توان خود را بگذارید که بگوئید پژوهش به صورت عملی انجام گردیده است و در زمان نوشتن اهداف پژوهش از زبان علمی استفاده کنید.
جمع بندی در رابطه با نگارش اهداف پژوهش
اهداف پژوهش را میتوان به یک چراغ در یک غار تشبیه کرد که چراغ راه پژوهشگر از ابتدا تا انتهای پژوهش است ، با توجه به مثالی که گفتم اهمیت اهداف پژوهش مشخص میشود ، نوشتن اهداف پژوهش در نگارش مقاله و پایاننامه باعث متمرکز ساختن مطالعه میگردد ، البته این تنها مزیت هدف از پژوهش نیست و از سوی دیگر با داشتن اهداف درست، از گردآوری کردن اطلاعات غیر ضروری که برای حل مسئله مورد نظر کاربردی ندارد اجتناب میشود.
پس اگر بتوانید اهداف خود را در ابتدای پژوهش به درستی تنظیم و تعیین کنید همانند آن چراغ تمام مسیری که باید پیش بروید روشن خواهد شد و اگر این اهداف مشخص نباشد همچون حرکت در تاریکی مطلق خواهد بود ، با اهداف پژوهش یک مطالعه منسجم و با برنامه خواهید داشت ، در پایان این نکته را نیز یادآور میشویم که در نوشتن مقالات تنها به هدف کلی پژوهش و در برخی اوقات کاربردهای مطالعه اشاره میشود. خب پس بنابر آنچه گفته شد اهداف جزئی به آن صورتی که در پایان نامه یا طرحهای پژوهشی نگارش میشوند در مقاله یا پایاننامه مورد اشاره قرار نمیگیرند ، در این مقاله سعی شد توضیحاتی راجب اهداف پژوهش در نگارش پایاننامه و مقاله داده شود ، امیدواریم این اطلاعات مثمر ثمر واقع شود و بتوانید از آن استفاده کنید ، و در آهر هم خوشحال میشویم سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
خواندن مقالات زیر را به شما پیشنهاد میکنیم :
در فرستادن مقاله به مجلات از ایمیل دانشگاهی یا شخصی استفاده کنیم ؟