دانشكده كشاورزي
دانلود پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد«M.Sc»
گرایش: زراعت
تاثیر مصرف مقادیر مختلف کود پتاسیم و محلولپاشی عناصر کممصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان رقم کانفتا
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده ۱
مقدمه ۲
فصل اول: بررسی منابع
۱-۱- کلیات و بررسی منابع ۶
۱-۲-خصوصیات گیاهشناسی ۸
۱-۲-۱-بذر ۹
۱-۲-۲- ریشه ۹
۱-۲-۳- ساقه ۱۰
۱-۲-۴- برگ ۱۰
۱-۲-۵- گل ۱۱
۱-۳- اکولوژی آفتابگردان ۱۲
۱-۳-۱- نیاز آبی آفتابگردان ۱۳
۱-۳-۲- خاک ۱۴
۱-۴- مراحل نمو آفتابگردان ۱۶
۱-۴-۱- مراحل رشد رویشی ۱۶
۱-۴-۲-مراحل رشد زایشی ۱۶
۱-۵-پتاسیم ۱۷
۱-۵-۱- اثر پتاسیم بر عملکرد گیاهان ۱۸
۱-۵-۲- نقش پتاسیم در فیزیولوژی گیاه ۲۱
۱-۶-تاثیر پتاسیم بر صفات رویشی آفتابگردان ۲۲
۱-۷- تاثیر پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان ۲۳
۱-۸- تاثیر پتاسیم بر میزان پتاسیم قابل جذب خاک ۲۵
۱-۹- تاثیر پتاسیم بر درصد و عملکرد روغن ۲۶
۱-۱۰-عناصر غذایی کم مصرف و اهمیت آنها ۲۷
۱-۱۰-۱- روی ۲۹
۱-۱۰-۲- نقش روی در گیاه ۲۹
۱-۱۰-۳- آهن ۳۲
۱-۱۰-۴- نقش آهن در گیاه ۳۲
۱-۷- آهن ۲۸
۱-۷-۱- خواص شیمیایی ۲۸
۱-۷-۲- نقش آهن در گیاه ۲۸
۱-۱۰-۵- عنصر بور(B) ۳۶
فصل دوم: مواد و روش ها
۲-۱- زمان، محل و ویژگی های اقلیمی منطقه اجرای آزمایش ۳۸
۲-۲- مشخصات خاک محل آزمایش ۳۹
۲-۳- طرح آماری مورد استفاده ۴۰
۲-۴- عملیات زراعی ۴۱
۲-۵- زمان و روش نمونه برداری ۴۲
۲-۵-۱-ارتفاع بوته ۴۲
۲-۵-۲-قطر ساقه ۴۲
۲-۵-۳- قطرطبق ۴۳
۲-۵-۴-تعداد ردیف دانه در طبق ۴۳
۲-۵-۵-تعداد دانه در طبق ۴۳
۲-۵-۶-وزن صد دانه ۴۳
۲-۵-۷- نسبت مغز به کل دانه ۴۳
۲-۵-۸-عملکر دانه ۴۴
۲-۵-۹-عملکرد بیولوژیک ۴۴
۲-۵-۱۰-شاخص برداشت ۴۴
۲-۵-۱۱-درصد پوکی ۴۴
۲-۵-۱۲-تعیین درصد روغن ۴۴
۲-۵-۱۳-عملکرد روغن ۴۶
۲-۶-محاسبات آماری ۴۶
فصل سوم: نتایج و بحث
۳-۱- ارتفاع بوته ۴۷
۳-۲- قطر ساقه ۴۸
۳-۳-قطر طبق ۴۸
۳-۴-تعداد ردیف دانه در طبق ۴۹
۳-۵-درصد پوکی ۵۰
۳-۶- درصد مغز به کل دانه ۵۲
۳-۷- تعداد دانه پر ۵۴
۳-۸- وزن صد دانه ۵۶
۳-۹- عملکرد دانه ۵۷
۳-۱۰- عملکرد بیولوژیک ۵۸
۳-۱۱- شاخص برداشت ۶۰
۳-۱۲- درصد روغن ۶۰
۳-۱۳- عملکرد روغن ۶۲
۳-۱۴- ضرایب همبستگی بین صفات مورد بررسی ۶۵
نتیجه گیری کلی ۶۸
پیشنهادات ۶۸
فهرست منابع و ماخذ ۶۹
فهرست جداول
جدول۱- ۱- ارزش تقریبی عوامل محیطی برای زراعت آفتابگردان در مناطق مختلف ۱۵
جدول۱-۲-توصیه کود پتاسیم بر کشت آفتابگردان ۲۰
جدول۳-۱- میانگین مربعات آزمایشی برای برخی صفات رویشی آفتابگردان ۵۳
جدول۳-۲- نتایج مقایسه میانگین اثرات اصلی تیمارهای آزمایشی بر صفات زراعی آفتابگردان ۵۴
جدول۳-۳- میانگین مربعات برای اجزای عملکرد و عملکرد آفتابگردان ۶۳
جدول۳-۴- نتایج مقایسه میانگین اجزای عملکرد و عملکرد آفتابگردان ۶۴
جدول ۳-۵- جدول همبستگی ساده صفات اندازه گیری شده در آفتابگردان ۶۷
فهرست اشکال
شکل۲-۱- نقشه طرح آزمایشی و نحوه استقرار تیمارها در مزرعه…………………………….۴۱
شکل ۳-۱-اثرات متقابل مصرف پتاسیم و ریز مغذی یر صفت در پوکی آفتابگردان ۵۱
شکل ۳-۲- اثرات متقابل پتاسیم و ریز مغذی ها بر درصد روغن آفتابگردان………………..۶۱
چکیده
به منظور بررسي تاثير مصرف مقادیر مختلف کود پتاسیم و محلول¬ پاشي عناصر کم ¬مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان آجیلی رقم کانفتا، آزمايشي طي سال ۱۳۹۰ در روستای فنایی واقع در ۲ کیلومتری شهرستان خوي اجرا گرديد. اين آزمايش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در اين تحقيق کود پتاسیم در چهار سطح (مصرف ۵۰% كمتر از توصيه، برابر توصیه، ۵/۱ برابر توصیه کودی و ۲ برابر توصیه کودی) و محلول¬پاشي عناصر کم¬مصرف بور، آهن و روی بود. نتايج نشان داد كه تاثیر کود پتاسیم بر صفات درصد پوکی دانه، وزن صد دانه، عملكرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن و عملکرد روغن معني¬دار بود. بيشترين عملکرد دانه با ۷/۳۹۳ گرم در مترمربع در تيمار ۲ برابر توصیه کودی بدست آمد. محلول¬پاشي عناصر ریزمغذی بر تمام صفات اندازه¬گیری شده به جز ارتفاع بوته و قطر ساقه تاثير معني¬داري داشت. بيشترين عملكرد دانه در محلول¬پاشي کود بور بدست آمد. و با ميانگين ۰/۳۸۵ گرم در مترمربع در گروه آماری بالاتری قرار گرفت. اثر متقابل پتاسیم و کود¬های کم مصرف تنها بر روی درصد پوکی و درصد روغن معنی دار بود.
مقدمه
آفتابگردان (Helianthus annuusL.) پس از سویا، کلزا و بادام زمینی، چهارمین زراعت یک ساله جهان است که به خاطر روغن خوراکی آن کشت میشود (عرشی، ۱۳۷۳) .آفتابگردان یکی از پنج نبات روغنی ایران است که با کیفیت بالای روغن دانه و تحمل نسبتا زیاد به خشکی و تنش آبی، سازگار بودن با انواع شرایط آب و هوایی، رشد خوب آن در بسیاری از خاکها، بالا بودن کیفیت روغن خوراکی به خاطر نداشتن کلسترول، کوتاه بودن دوره رشد و امکان کشت به عنوان محصول دوم بعد از برداشت گندم و جو، سالانه بخش عظیمی از اراضی ایران را به کشت خود اختصاص میدهد (خواجه پور، ۱۳۸۳).
امروزه کشاورزان برای افزایش عملکرد در واحد سطح ، یکی از روشهای کوددهی رایج شامل مصرف خاکی، از طریق آبیاری، تيمار بذر و محلولپاشی را مورد استفاده قرار میدهند. محلولپاشی برگی یکی از روشهای سریع در عکس العمل گیاهان به کود بوده که در مصرف کود نیز صرفه جویی می گردد. با انجام این روش و کوددهی علاوه بر جنبههای اقتصادی و اثر بخشی سریع، محیط زیست حفظ شده که این امر در راستای نیل به کشاورزی پایدار نیز بسیار موثر و مفید خواهد بود (ملکوتی و ضیائیان، ۱۳۷۹).
یکی از مهمترین راههای دستیابی به عملکرد بهینه، تامین مقادیر کافی عناصر معدنی مورد نیاز گیاهان زراعی است (کوچکی و سرمدنیا،۱۳۸۲). مطالعات سازمان خواربار و کشاورزی جهانی نشان داده است که در ۴۱ درصد از کشورهای جهان همبستگی مثبتی بین افزایش مصرف کود و افزایش عملکرد در هکتار وجود داشت (فود و الیس، ۱۹۹۶).
اطلاعات بیشتر ... | |
---|---|
قابلیت ویرایش | ندارد |