فایل Word چیست ؟ همه چیز راجب پسوند‌های doc و docx مایکروسافت آفیس وُرد

فایل ورد
3/5 - (1 امتیاز)

فایل ورد چیست ؟

خب در این مقاله قصد داریم همه چیز را راجب به فایل ورد و نرم‌افزار مایکروسافت آفیس ورد به شما بگویم و جواب سوال فایل Word چیست ؟، اولین سوال که به آن پاسخ می‌دهیم “معنی word چیست ؟” خب باید بگوییم وُرد معادل واژه “کلمه” در فارسی است ، البته امروز این کلمه معنی فایل‌های ذخیره شده با مایکروسافت آفیس را می‌دهد ، در واقع کار نرم افزار آفیس هم کار با کلمات است و عملیات‌های مختلف و زیادی را روی کلمات و واژه‌ها انجام می‌دهد.

نرم افزار word

از نرم افزار word یا Microsoft Word می‌توان به عنوان یک نرم‌افزار واژه‌پرداز یاد کرد که در اکثر ادارات و شرکت‌ها ، کارخانجات و تمام ارگان‌های شخصی ، دولتی کاربرد دارد و از آن استفاده می‌شود ، از فایل ورد برای تایپ، ویرایش و طراحی متون استفاده می‌شود.

فایل پی دی اف و ورد دو برادر جدانشدنی از هم هستند و اگر می‌خواهید با فایل PDF آشنا شوید مقاله زیر را بخوانید :

PDF چیست ؟

مایکروسافت آفیس ورد یا Microsoft Office Word  چیست ؟

بدون شک Microsoft Office Word را می‌توان از قدرتمند‌ترین نرم‌افزار‌های ویرایشگر متن و کار با متن و کلمات یاد کرد ، آفیس ورد جزء مجموعه نرم‌افزار‌های کاربردی مایکروسافت آفیس است که چهارمین مهارت در مهارت‌های هفت‌گانه ICDL محسوب می‌شود ، که امروزه تقریبا همه ما با آن سر‌و‌کار داریم تا بتوانیم در جایی مشغول به کار شویم یا مشکلات خود را حل کنیم و همچنین باید کارمندان شرکت‌ها کار کردن با آنها را بلد باشند.

شاید ورد کاربردی‌ترین نرم‌افزار از مجموعه مایکروسافت آفیس باشد که شامل نرم‌افزار‌هایی با نام‌های ورد ، پاورپوینت، اکسل ، اکسس ، Microsoft OneNote و … می‌باشد.

امکانات نرم‌افزار و فایل ورد

تا به اینجا راجب فایل ورد و معنی و معادل فارسی آن و همچنین نرم‌افزار آن گفتیم ، که کار آن با متن و کلمه است اما امکانات نرم‌افزار آفیس ورد به کلمات محدود نمی‌شود و امکانات بسیار زیاد‌تری از کار با متون دارد ، که چند نمونه از آن را در زیر آورده‌ایم:

  • ایجاد جداول
  • وارد کردن تصاویر و اشکال
  • صفحه بندی
  • حاشیه و کادر
  • ایجاد فهرست
  • ایجاد لینک
  • رنگ‌بندی مختلف متن‌ها و پس‌زمینه متون
  • واترمارک
  • و…

اگر فایل‌های قابل دانلودی مانند ورد دارید همین امروز می‌توانید برای همکاری در فروش فایل در کتافایل ثبت نام کنید و فروشگاه فایل خود را راه اندازی نمائید.

Google Docs بزرگ‌ترین رقیت آفیس ورد در آینده

شاید تا به امروز آفیس رقیب قدرتمندی نداشته ، اما آنچه که من تصور می‌کنم این است که در آینده‌ای نزدیک گوگل داک بتواند جای ورد را بگیرد ، زیرا گوگل اطلاعات و دیتا‌های بزرگ‌تری برای داشتن یک تایپ صوتی بهتر در اختیار دارد که مایکروسافت آنها را ندارد ، با سریع‌تر و آسان‌تر شدن کار شاید روزی بیاید که هیچ‌کدام از ما فایل ورد استفاده نکنیم ، این را می‌توان در شبکه‌های اجتماعی که دیگر اغلب کاربران اقدام به ارسال وُیس (صدا) می‌کنند و یا تایپ صوتی گوگل حس کرد که می‌گوید “عمر تایپ کردن با دست نیز به پایان رسیده” است.

علاوه بر این‌ها گوگل امکان تبدیل تصویر به متن و حتی pdf به متن را نیز در اختیار شما می‌گذارد ، برای آموزش تبدیل پی دی اف یا تصویر به متن آموزش زیر را مشاهده کنید :

آموزش تبدیل پی دی اف یا تصویر به متن با گوگل داک

Google Docs یا تایپ صوتی بزرگ‌ترین رقیت آفیس ورد در آینده
Google Docs یا تایپ صوتی بزرگ‌ترین رقیت آفیس ورد در آینده

ترجمه متن در نرم افزار ورد

با مایکروسافت آفیس ورد چه فایل‌هایی می‌توان ساخت؟

با مایکروسافت آفیس ورد چه فایل‌هایی می‌توان ساخت؟
با مایکروسافت آفیس ورد چه فایل‌هایی می‌توان ساخت؟

نسخه های اولیه مایکروسافت ورد در درجه اول پسوند پرونده .doc را ایجاد و استفاده می‌کردند (در ادامه به صورت مفصل درباره روند و دلایل تغییر به docx بیان شده است)، اما در نسخه‌هایی که در سال ۲۰۰۳ به بعد ارائه شد پسوند .docx را ایجاد و استفاده می‌کنند. به صورت کلی نرم‌افزار ورد پسوند‌های زیر را ایجاد می‌کند.

  • doc ، docm ، docx
  • dot ، dotm ، dotx
  • htm ، html
  • mht ، mhtml
  • pdf
  • rtf
  • txt
  • wps
  • xps
  • xml

تاریخچه ایجاد فایل ورد

نرم‌افزار ورد در سال ۱۹۸۳ منتشر شد و با منتشر شدن این نرم‌افزار کاربردی تحت نام مالتی‌تول ورد برای سیستم‌های زنیکس و سپس برای رایانه ‌های شخصی IBM بود. البته در آن زمان، word برای اجرا در محیط سیستم‌عامل داس منتشر شده بود. یک سال بعد و در سال ۱۹۸۴ با پیشرفت شگفت‌انگیز مایکروسافت اولین نسخه مایکروسافت آفیس ورد ۱۹۸۴ برای کامپیوتر اپل و سیستم عامل «مکینتاش» منتشر شد. پس از آن، این برنامه برای سیستم‌های عامل‌های SCO UNIX و اواس/۲ و Windows 3.1 به بازار آمد. در سال ۱۹۸۹، با درنظر گرفتن قابلیت های این برنامه و نیاز روز افزون ادارات، Microsoft Word به عنوان جزئی از مجموعه نرم‌افزاری Microsoft Office تبدیل گشت ، و تا به امروزه این نرم‌افزار در مجموعه نرم‌افزار‌های کاربردی مایکروسافت آفیس قرار گرفته است و اغلب به عنوان پر‌استفاده‌ترین نرم‌افزار در این گروه شناخته می‌شود ، اغلب کسانی که مجموعه آفیس را نصب می‌کنند برای ایجاد فایل ورد با پسوند DOC و DOCX این کار را می‌کنند.

تفاوت پسوند‌های doc و docx

تقریبا سی سال از ایجاد این فرمت می‌گذرد ، اما تغییر doc به docx نشان می‌دهد که از استاندارد Office Open XML بهره می‌برد. شرکت مایکروسافت برای ذخیره سازی فایل‌ها از فرمت DOC استفاده می‌کرد. اما این رویه در سال ۲۰۰۷ دست خوش تغییر شد و فرمت ذخیره سازی Word جدید از DOC به DOCX تغییر نمود ، خب حالا با این تغییر چه مواردی بهینه یا متفاوت شده است ؟ با کتافایل همراه باشید تا به شما بگوئیم.

تفاوت پسوند‌های doc و docx
از نسخه‌های اولیه آفیس ورد

تاریخچه ساخت فرمت DOC

شاید جالب باشد که بدانید تا به امروز سی سال از عمر فرمت DOC می‌گذرد (واقعا پیر شدیم !). مایکروسافت برای اولین بار از این فرمت در نسخه ابتدایی Word – که روی MSDOS عرضه شده بود – استفاده کرد. در آن زمان، Word تنها برنامه‌ای بود که از این فرمت پشتیبانی می‌کرد. البته مایکروسافت در سال ۲۰۰۶ این رویه را تغییر داد و مشخصات این فرمت را در اختیار همگان قرار داد تا نرم‌افزار‌های دیگری نیز بتوانند آن را بازگشایی و استفاده کنند.

اگر چه در دهه ۱۹۹۰ میلادی و به‌خصوص اوایل سال ۲۰۰۰ و قرن بیستم ، واژه‌پردازهای مختلف بسیاری قادر به شناسایی فایل‌های DOC بودند، اما تقریبا هیچکدام از آن ها به طور کامل از فرمت عجیب و استثنایی Word پشتیبانی نمی‌کردند.

همین فرمت خاص و متفاوت مایکروسافت این امکان را در اختیار ردموندی ها گذاشت تا بر بسیاری از محصولات خوب آن دوره، نظیر WordPerfect شرکت Corel فائق آید و باعث شد که آن ها سلطنت نرم افزارهای اداری و واژه پردازها را به واسطه آفیس و Word به دست بگیرند.

این روند تا سال ۲۰۰۸ نیز ادامه پیدا کرد و فرمت DOC همچنان به عنوان محبوب ترین فرمت واژه پرداز شناخته می شد. فایل های ذخیره شده به صورت فرمت DOC روی ورژن های قدیمی نرم افزار Word نیز قابل شناسایی بودند و این امکان را برای کاربران فراهم می کرد که به راحتی فایل های خود را بدون هیچ نگرانی خاصی در اختیار دیگران قرار دهند.

معرفی Office Open XML

تقریبا در ابتدای سال ۲۰۰۰ بود که رقابت میان دو فرمت متن باز Open Office و Open Document Format شدت گرفت، به همین دلیل مایکروسافت تصمیم جدید اتخاذ کرد تا از رقبای خود پیشی بگیرد. به همین دلیل ردموندی‌ها در آن زمان از توسعه فایل‌های DOCX و همراهانش نظیر XLSX و PPTX سخن به میان آوردند. تا این غول بزرگ نرم‌افزار رقیبی در حد و اندازه خود نداشته باشد.

این تغییرات باعث ایجاد قوانین برای ایجاد این نوع فایل‌ها شد که به آنها استاندارد «Office Open XML» گفته شد که برای توسعه آن‌ها از زبان های سطح بالا به جای فرمت‌های سطح پایین دو دویی استفاده شده بود. زبان‌های برنامه‌نویسی قدرتمند‌تر مزایای بسیاری در اختیار کاربران قرار می‌دادند.

مزایای فرمت docx به فرمت قدیمی doc

  • فایل‌های کم حجم‌تر از دیگر مزیت فایل ورد با پسوند docx بود
  • همچنین این نوع فایل‌های متنی شانس خراب شدن پایین‌تر را نسبت به پسوند doc داشتند
  • ظاهر بهتر تصاویر
تفاوت حجم میان دو فرمت doc و docx با محتوای یکسان
تفاوت حجم میان دو فرمت doc و docx با محتوای یکسان

تمام این موارد از مزیت‌های استاندارد‌های تازه مایکروسافت بود . به همین دلایل تصمیمات تغییر در ساختار ورد گرفته شد تا بتوان از مزایای جدید این فرمت محبوب استفاده شود در سال ۲۰۰۷، تغییرات گسترده‌ای هم در برنامه Word ایجاد شدند ، که از جمله آنها می‌توان به تغییر فرمت قدیمی DOC از حالت پیش‌فرض ذخیره سازی به فرمت جدید DOCX اشاره کرد.

با توجه به اینکه ما نسبت به چیز‌هایی که نمیشناسیم گارد داریم و آسان‌ترین و بی‌درد‌سر‌ترین راه‌ها را انتخاب می‌کنیم حتی اگه کمی سخت‌تر باشه همین مشکل گریبان‌گیر مایکروسافت هم شد ، و خیلی از کاربران در آن زمان هم همین تفکر را داشتند و از نسخه‌های جدید استفاده نمی‌کردند و تصورشان هم این بود که با ساخته شدن فرمت جدید DOCX و انتشار ورژن تازه مایکروسافت آفیس، نسخه های قدیمی دیگر به کار هیچ فردی نمی‌آیند. چرا که ورژن های قدیمی دیگر قادر به شناسایی فرمت های جدید XML نبودند. خب با توجه به پیشرفت تکنولوژی و علوم کامپیوتری و قدرت گرفتن پردازنده‌ها این تفکرات از بین رفت چون Word 2003 نیز توانایی خواندن فایل XML را داشت. پس از آن هم مایکروسافت با انتشار آپدیت‌های جدید این امکان را برای ورژن‌های دیگر نیز فراهم ساخت . البته بسیاری از کاربران همچنان ترجیج می دادند که از فرمت DOC به جای DOCX استفاده کنند ، و دلیل همانی بود که در ابتدا گفتم.

با این تفاسیر از بین دو فرمت doc و docx کدام بهتر است؟

در حال حاضر DOCX از هر نظر بهترین فرمت برای ذخیره سازی فایل‌های WORD است. سبک و کم حجم است و برای انتقال زحمتی روی دوش کاربر نمی‌گذارد. حتی می‌توان با ابزارهای آنلاینی مانند Google Docs، آن ها را خواند و اجرا کرد و ویرایش نمود و طبق استاندارد‌ها عمل می‌کند ، بهتر بودن docx را می‌توانید کمی بالاتر مرور کنید و مزایای آن را نسبت به فرمت قدیمی فایل ورد بخوانید.

پایان عمر فرمت DOC

فرمت DOC هم همانند تمام فرمت‌های قدیمی دیگر که آپدیت‌های دیگر و بهتری پس از آنها آمده در حال سپرده شدن به خاطرات است ! دیگر کارایی خاصی ندارد و فقط در مواقعی که مجبور باشیم به سراغش می‌رویم ، مثلا زمانی که مجبور باشیم از یک واژه‌پرداز سطح پایین استفاده کنیم و به نسخه‌های بالاتر دسترسی نداشته باشیم. تقریبا ۱۰ سال از پایان دوران DOC می‌گذرد و تقریبا در همه جا فرمت از DOCX استفاده می‌شود و دیگر خبری از پدر این فرمت نیست!

کاربرد نرم‌افزار و فایل ورد در محیط کار

با توجه به توضیحاتی که دادیم قطعا مشخص است که بهترین و کاربردی‌ترین نرم‌افزار واژه‌پرداز ایجاد فایل ورد با افیس ورد است ، نرم افزاری که در اکثر ادارات و شرکت‌ها ، کافی‌نت‌ها ، خانه‌ها و حتی تایپیست‌ها از آن استفاده می‌کنند ، تصور کنید که قصد نگارش یک نامه اداری را دارید ؟ چگونه این کار را انجام خواهید داد؟ از چه فرمت و یا نرم‌افزاری استفاده خواهید کرد؟ بهترین نرم‌افزار برای تایپ نرم‌افزار Word است.

اطلاعات بیشتر ...

پاسخ دهید