معرفی رشته میکروبیولوژی
در این مقاله میخوایم به معرفی رشته میکروبیولوژی و بازار کار آن بپردازیم میکروبیولوژی زیر مجموعه ای از علم زیست شناسی است که به مطالعه و بررسی ارگانیسم ها و موجودات میکروسکوپی و ارتباطشان با ارگانیسم های پیچیده تر می پردازد. این رشته پایه و اساس علوم دیگری نیز چون بیوشیمی، بیوتکنولوژی، زنتیک و پزشکی نیز می باشد و نقش مهمی در تشخیص بیماری ها ایفا می کنند.
گاهی اوقات رشته ی میکروبیولوژی را تحت عنوان زیست شناسی سلولی مولکولی نام می برند و بعضی افراد ممکن است فکر کنند رشته ی میکروبیولوژی با رشته ی علوم سلولی مولکولی یکسان است، در صورتی که این دو رشته نقش والد-فرزندی (Parent-Child) را برای هم ایفا می کنند و رشته ی علوم سلولی مولکولی فعالیت های درونی میکروب ها را مورد بررسی قرار می دهند در صورتی که در علم میکروبیولوژی تأثیرات بیرونی میکروارگانیسم ها مورد مطالعه قرار می گیرد.
دانلود فایل های جزوه ، پایان نامه ، مقاله ، گزارش کار ، دستور کار آزمایشگاه برای رشته زیست شناسی
تحصیل در شاخته میکروبیولوژی
امکان تحصیل در رشته ی میکروبیولوژی در داخل ایران در اکثر دانشگاه ها در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد و در مقطع کارشناسی ارشد شامل ۲۸ واحد درسی است که ۱۲ واحد درسی آن مربوط به دروس اجباری، ۸ واحد مربوط به دروس اختیاری و ۸ واحد هم به پایان نامه اختصاص دارد.
یک میکروبیولوژیست باید همیشه به روز باشد و از آخرین پیشرفت های علمی مرتبط با رشته ی خود آگاه باشد، خلاق و جست و جو گر باشد، حافظه ی خوبی داشته باشد، از قدرت تجزیه و تحلیل بالایی بهره مند باشد، در حل مسئله ماهر باشد، بتواند با نرم افزار های مختلف کار کند و همیشه صبور باشد و به جزئیات توجه زیادی کند.
دانشگاه های دولتیِ معدودی به پذیرش دانشجو در این رشته می پردازند و برخی از این دانشگاه ها عبارت اند از:
دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شهید چمران، دانشگاه مازندران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه الزهرا، دانشگاه ملایر، دانشگاه مراغه.
بازار کار رشته میکروبیولوژی
به دلیل ارتباط رشته ی میکروبیولوژی با صنایع مختلف و کاربردی بودن آن، برای میکروبیولوژیست ها موقعیت های شغلی زیادی وجود دارد و آن ها معمولا در سازمان ها و مراکزی مثل: سازمان های حوزه ی بهداشت و درمان، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی در بیمارستان ها، پژوهشکده ها های نفتی و تحقیقاتی و در بخش های حوزه ی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست و دیگر مراکز دیگر، وجود دارد، در نظر داشته باشید که افرادی که تحصیلات عالی تر و مدارک بالاتری داشته باشند از وضعیت شغلی بهتری بهره مند خواهند شد.
درآمد یک میکروبیولوژیست
درآمد اینگونه افراد معمولا بین یک میلیون تومان تا پنج میلیون تومان در ماه متغیر است و با توجه به تخصص و گسترده بودن شرکتی که در آن مشغول به کار هستند درآمد شان ممکن است کاهش یا افزایش یابد.
میکروبیولوژیست ها وظایف مختلفی دارند و بیشتر وقتشان را معمولا در آزمایشگاه ها می گذرانند، وظایف آن ها معمولا شامل موارد زیر می شود:
انجام آزمایشات مختلف برای شناسایی میکروارگانیسم ها، بررسی و شناخت میکروب ها جهت کنترل بیماری های مختلف و آزمایش برای تهیه و ساخت دارو های جدید، انجام پژوهش و ارائه نتایج پژوهش ها به منابع معتبر.
در داخل کشور فارغ التحصیلان رشته ی میکروبیولوژی با مشکلاتی روبرو هستند که اکثر آن ها به خاطر کمبود واحد های عملی در دانشگاه است و یک فارغ التحصیل کارشناسی معمولا تجربه ی مورد نیاز برای کار در آزمایشگاه را ندارد، زیرا در دانشگاه صرفا دانسته های تئوری تدریس می شود و از طرفی فضای کاری فارغالتحصیلان میکروبیولوژی با فارغالتحصیلان علوم آزمایشگاهی مشترک است و از آنجایی که آنها در طول دوران تحصیل خود واحدهای عملی بیشتری در مقایسه با دانشجویان رشته میکروبیولوژی میگذرانند، به مهارتهایی میرسند که امکان اشتغال بیشتر و بهتری را برایشان فراهم میکند.
هر ساله فارغ التحصیلان بیشتری در رشته ی میکروبیولوژی تلاش می کنند تا وارد بازار کار شوند و این عامل باعث شده است تا جهت پیدا کردن شغل بهتر دانشجویان بهتر است که سعی کنند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز تحصیل کنند تا با پایه حقوق بهتری بتوانند با تخصص خود به کسب درآمد بپردازند.
کنکور کارشناسی ارشد
در نظر داشته باشید که برای شرکت در کنکور کارشناسی ارشد جوانب مختلف را در نظر داشته باشید زیرا متقاضیان رشته ی میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد، می توانند در یکی از سه آزمون کنکور وزارت علوم یا وزارت بهداشت یا دانشگاه آزاد شرکت کنند و فقط کارشناس ارشدی که از طریق کنکور وزارت بهداشت وارد دانشگاه شده باشد می تواند پس از تحصیل به همراه دو دکتر دیگر یک آزمایشگاه تاسیس کند و به نوعی مدرک اعطا شده از طرف وزارت بهداشت ارزش بیشتری دارد.
گرایش های این رشته
عبارت اند از:
میکروبیولوژی صنعتی
در این گرایش از رشته ی میکروبیولوژی سعی می شود که از میکروب ها برای تولید مواد مختلف صنعتی و رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می شود.
میکروبیولوژی غذایی
بسیاری از مواد غذایی که ما مصرف می کنیم و بسیاری از لبنیات به کمک موجودات میکروسکوپی تولید می شود و محصلان این گرایش از میکروبیولوژی سعی در مطالعه و بهبود عملکرد این میکروب ها دارند.
میکروبیولوژی پزشکی
در این گرایش به مطالعه ی میکرو ارگانیسم هایی پرداخته می شود که می توانند برای انسان ها بیماری زا باشند و میکروبیولوژیست ها با شناختن روش و عملکرد این میکروب ها به مبارزه با این میکروارگانیسم ها می پردازند و سعی می کنند تا گسترش بیماری های میکروبی را کاهش دهند. البته این گرایش بخش کوچکی از این رشته را شامل می شود، زیرا تنها فقط حدود ۱۷۰ میکروب به عنوان بیماری زا شناخته شده اند و اکثریت میکروب ها مفید هستند.
دروس مقطع کارشناسی رشته میکروبیولوژی
دروس عمومی
مبانی نظری اسلام، اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلام، آشنایی با منابع اسلامی، ادبیات فارسی، زبان عمومی، تربیت بدنی ۱ و ۲٫
دروس تخصصی
میکروبیولوژی محیطی و آزمایشگاه، باکتری شناسی ۲ و آزمایشگاه، قارچ شناسی و آزمایشگاه، میکروبیولوژی صنعتی و آزمایشگاه، بیوشیمی فیزیک، مبانی فیزیولوژی گیاهی و آزمایشگاه، ایمونولوژی و آزمایشگاه، تکامل، ژنتیک ۲ و آزمایشگاه، میکروبیولوژی ۱ و آزمایشگاه، بیوفیزیک، شیمی عمومی و آزمایشگاه، زیست گیاهی و آزمایشگاه، فیزیک و آزمایشگاه، بیوشیمی ۲ و آزمایشگاه، زیست شناسی جانوری و ازمایشگاه، زبان تخصصی، باکتری شناسی و آزمایشگاه، میکروبیولوژی غذایی و آزمایشگاه، پروتوزئولوژی، دروس اختیاری، زیست شناسی مولکولی، ویروس شناسی، زیست شناسی پرتوی، ژنتیک ۱ و آزمایشگاه مبانی فیزیولوژی جانوری و آزمایشگاه، میکروبیولوژی ۲ و آزمایشگاه، اکولوژی عمومی، ریاضی عمومی، شیمی آلی و آزمایشگاه، بیوشیمی ۱ و آزمایشگاه، آمار زیستی، زیست شناسی سلولی و آزمایشگاه.