پاورپوینت چیست ؟
همیشه این گونه بوده است که در هنگام معرفی چیزی (هر چه که باشد) ابتدا بخشی از تاریخچه آن را میگویند ، ما هم از همین روند استفاده میکنیم و به شما میگوئیم که پاورپوینت چیست و ابتدا تاریخچه آن را میگوییم . پس با کتافایل همراه باشید.پاورپوینت یا به لاتین PowerPoint یک نرمافزار کامپیوتری است که جز مجموعه آفیس مایکروسافت است و استفاده آن در تهیه و نشان دادن اسلاید در مانیتور و یا پرده است و اکثر اساتید دانشگاهها از این نرمافزار برای تدریس آنلاین و حضوری استفاده میکنند که شاید بتوان اصلیترین دلیل آن را سادگی در استفاده و طراحی کاربر پسند و کامل بودن امکانات آن را نام برد . پاورپوینت اولین بار در سال ۱۹۸۷ میلادی توسط شرکت “فورتات” و سانیویل در کالیفرنیا ایالات متحدهی آمریکا با نام Presenter جهت ویندوز دو طراحی شد. قسمت PowerPoint Central وظیفه ارتباط مستقیم کامپیوتر با ایستگاههای اینترنت را بر عهده دارد و سبب میگردد کاربر پس از تماس با اینترنت به مجموعه منابع از عکس، صدا و ویدیوهای مختلف هدایت شود .
با رشد تکنولوژی و افزایش کامپیوترها و نیاز بیشتر بشر به این تکنولوژی برای انجام دقیقتر و برنامه ریزی بهتر ، شرایط به گونهای شد که دیگر در هرجایی یک دیتا پروژکتور و کامپیوتر متصل به آن موجود بود، شرکت مایکروسافت در بسته نرمافزار آفیس خود نرمافزار پاورپوینت را ارائه کرد تا بتوانیم از اسلایدها به صورت دیجیتال استفاده کنیم!
از آنجایی که در هر کامپیوتری نرمافزار پاورپوینت موجود است و هر کسی آن را بدون آن که از استفاده کند یا نکند نصب کرد زیرا برای اجرای این نوع فایلها به آنها نیاز بود و دسترسی به این نرمافزارها بسیار ساده و شاید کمی افراطی ، باعث شد که بسیاری از افراد غیر حرفهای و نیمهحرفهای بدون یادگیری و اصول خاصی از پاورپوینت استفاده کنند ، و تقریبا امروز تمام دبیران ، اساتید ، دانش آموزان و دانشجویان باید اصول کار با پاورپوینت را بلد باشند و شاید تمام ما با این نوع فایل آشنا شده باشیم.
همچنین پیشنهاد میکنیم اگر میخواهید با فرمتهای دیگری همچون ورد ، پیدیاف آشنا شوید مقالات زیر را بخوانید :
خب با پیشرفت تکنولوژی شاهد این میشویم که گزینهها و ابزارهای بهتری نسبت به نرمافزاری کاربردی محبوب که همه در حال استفاده از آن هستند ساخته و تولید میشود ، آیا راجب نرمافزار مایکروسافت آفیس پاورپوینت هم این گزینه وجود دارد ؟ باید بگویم بله ، در ادامه این مورد را با هم بررسی خواهیم کرد :
آیا جایگزن مناسبی برای پاورپوینت ساخته شده است ؟
در بالا گفتیم که نرمافزار مشابه و جایگزین برای پاروپوینت ساخته شده است اما اینکه از پاورپوینت بهتر و کاربردیتر باشد را نگفتیم ، خب ما نرمافزارهای ارائه مطلب دیگری هم داریم ، مثلا گوگل غول تکنولوژی و دیتا که سعی دارد در هر جایی که تکنولوژی در آن وجود دارد و کاربران حضور دارند گام بگذارد ، اما خیلی وقتها هم شکست میخورد ولی با این حال همچنان به این رویه ادامه میدهد گوگل اسلایدشو نام ابزاری است که گوگل برای رقابت با پاورپوینت ساخته است ، این رویه همانند گوگل داک در مقابل مایکروسافت آفیس است ، همچنین از نرمافزارهای دیگر در این زمینه میتوان به پرزی (Prezi) ، کینوت (Keynote) زوهو و … را نام برد .اما با این همه تفاسیر پاورپوینت یکهتاز میدان است و سهم ۹۵ درصد در زمینه نمایش اسلاید دارد و بقیه نرمافزارها سهم بخصوصی در این زمینه ندارند.
شاید ویژگی منحصربفرد اسلاید نگار گوگل در آنلاین بودن این ابزار است ، ویژگیای که شاید مایکروسافت رویای آن را داشته باشد .
پسوندهای رایج مورد استفاده در پاورپوینت
خب حالا اگر میخواهید فایل پاورپوینت بفروشید میتوانید روی کتافایل حساب کنید ، همین الان در کتافایل عضو شوید و فروشگاه فایل ppt ، pptx ، pps خود را راه اندازی کنید ، اگر هم نمیدانید چگونه این کار را انجام دهید مقاله زیر را بخوانید :
فروش فایل از طریق همکاری در فروش
چند نکته که هنگام کار در محیط کاربری پاورپوینت باید به آن توجه داشته باشید
- انتخاب کردن قالب متناسب با محتوای پاورپوینت شاید ساده باشد ولی در عین حال از مهمترین نکات است که در طراحی اسلاید باعث جلب توجه مخاطب به ارائه شما در پاورپوینت میشود و اگر صحیح انتخاب نشود کاربر به سخنان شما توجه نخواهد کرد.
- تا آنجا که میتوانید سعی کنید از فونتهای پیشفرض پاورپوینت مثل (Arial Calibri, Tahoma, Cambria,) استفاده نکنید ، زیرا این فونتها در نمایش حروف فارسی جالب نیستند و علاوه بر آن باعث ایجاد تنوع و زیبایی در اسلاید شما خواهد شد.
- هنگام طراحی و ساخت اسلاید سعی شود از صوت و صدا استفاده نشود ، این کار دلایل بسیاری دارد یکی از آنها را میتوان گفت باعث میشود مخاطب به متن اسلاید توجهی نکند و حواسش را به موسیقی پرت شود.
- در بعضی از نسخههای پاورپوینت مانند powerpoint2007 در حالت پیشفرض بعضی قالبها سایه گذاری شکلها به صورت خودکار انجام میشود ، حواستان باشد که اگر نیازی به این جلوهها ندارید یا با اسلاید شما همخوانی ندارد آن را حذف کنید.
- از افکتهای انیمیشنی استفاده کنید اما از افراط در استفاده از انیمیشنها پرهیز کنید ، البته گاهی استفاده از این انیمیشنها مفید است و این مربوط میشود که مخاطب شما چه کسی باشد ، مثلا انیمیشنها باعث جلب توجه کودکان میشود اما در یک قضیه علمی استفاده از انیمیشنهای زیاد توصیه نمیشود ، پس این مورد را با توجه به مخاطب خود تنظیم کنید .
- کل مقاله را در اسلاید خود ننویسید ، بیشتر از بخش مهم مقاله خود را در اسلاید بنویسید تا در صورت فراموشی و بتوانید از آن کمک بگیرید ، و بقیه توضیحات را خودتان به دهید ، البته که فلسفه ساخت پاورپوینت هم همین است که به عناوین و چکیده بسنده کنیم و اگر هنگام ارائه روخوانی کنید کمتر کسی به سخنرانی شما گوش خواهد داد.
آشنایی با بخشهای مختلف محیط کاربری نرمافزار پاورپوینت
چرا باید از پاورپوینت استفاده کنیم ؟ مزایای پاورپوینت چیست ؟
نرمافزارهایی که مایکروسافت غول بزرگ تکنولوژی و نرمافزار ارائه میکند اغلب دارای ویژگی منحصر بفرد و بسیار کاربردی هستند و قبل از شروع به طراحی زمان بسیاری صرف شناخت نیازهای کاربران نرمافزارها میشود به همین دلیل اغلب برنامههایی که توسط این کمپانی ارائه میشود تمام نیازهای کاربران را بر طرف میکند که ما در اینجا به برخی از آنان اشاره خواهیم کرد :
- این نرمافزار برای آموزش و تدریس اساتید و دبیران بسیار مناسب است و موجب افزایش تجربه مخاطب و آموزش و یادگیری برای بهتر چه برای مدرس و چه یادگیرنده خواهد شد.
- باعث برقراری ارتباط بهتر تدریسکننده و یادگیرنده میشود.
- با تلفیق چند رسانهای موجب تدریس و درک بهتر دانشآموز میشود و آموزش اثر بخشتر میگردد.
- با قراردادن فایل پاورپوینت در اختیار مخاطبان امکان استفاده مجدد فایل آموزش برای همه دانشجویان و دانش آموزان فراهم میشود.
- همیشه امکان ویرایش و بازنگری مطالب آموزشی و محتوای پاورپوینت ساخته شده وجود دارد و هرگاه که بخواهید میتوانید در آن تغییرات خود را اعمال کنید و نیازی به طراحی مجدد نیست.
- اگر از پاورپوینت استفاده کنید میتوانید از ابزارهای مختلفی مانند نمودار،جدول، متن، تصاویر و… بهره ببرید و درون اسلاید خود از این ابزارها استفاده کنید.
- همچنین در این نرمافزار میتوان متنها و نوشتههایی را که در هر اسلاید قرار میگیرند را ویرایش یا اصلاح کرد .برای مثال فونت ، اندازهی کلمات و رنگ آنها را مطابق نیاز و سلیقهی خود طراحی کنید.
- از قابلیتهای دیگر پاورپوینت میتوان به جدول و نمودارها اشاره کرد که میتوانند در اشکال مختلفی در اسلایدها قرار بگیرند.
- برای متن و یا عکسی که در اسلایدها وجود دارند و تمام موارد دیگر که در پاورپوینت وجود دارد میتوانید انیمیشنهای مختلفی قرار دهید
- امکان صداگذاری برای اسلایدها نیز در این برنامه فراهم شده است که تنظیمات خاص خودش را میتوانید انجام دهید.