عبدالله جوادی آملی کیست ؟
آیتالله عبدالله جوادی آملی متولد ۱۵ اردیبهشت ۱۳۱۲ از استانهای شمالی کشور (مازندران) است ، از او به عنوان علامه، فقیه، فیلسوف، عارف، مفسر قرآن و عضو جامعه مدرسین و همچنین از مراجع تقلید شیعه و ایرانی است یاد میشود . تفسیر تسنیم از نگارشهای اوست که از این کتاب به عنوان بزرگترین تفسیر قرآن در جهان اسلام یاد میشود. و تا به امروز ۵۶ جلد آن منتشر شده است. کتاب جدید او «سَلُونِی قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونِی» نام دارد که تفسیری از نهج البلاغه است که مورد توجه بسیاری از جمله جامعه علمی و نخبگان مکتب شیعه قرار گرفته است .
همچنین میتوانید کتاب محبوب مفاتیح الحیات را که نوشتههای ایشان است در لینک زیر دانلود کنید :
دانلود کتاب مفاتیح الحیات جوادی آملی
سوابق آیتالله جوادی آملی
برخی از سوابق آیتالله جوادی آملی در زیر آوردهایم که در ایران داشته است :
- عضویت مجلس خبرگان قانون اساسی
- جامعهٔ مدرسین
- مجلس خبرگان رهبری
- شورای عالی قضایی
- سالها یکی از امامان جمعه موقت قم
بزرگترین منتقد نظام بانکداری در ایران
همچنین از جوادی آملی به عنوان بزرگترین منتقد نظام بانکداری در ایران نیر یاد میگردد که به گفته خود او بر طبق آیه ۱۵ سوره جن در قرآن کریم ، کسی که اختلاس میکند، بر اثر قسطی (انحراف از حقی) که انجام میدهد، خود را به هیزم جهنم تبدیل میکند و با این تفسیر از منتقدین اصلی در سیستم ربا در بانکهای ایران است.
تحصیلات آیتالله عبدالله جوادی آملی
جوادی آملی پس از پایان تحصیل دوره ابتدایی ( ششم ابتدایی )، در سال ۱۳۲۵ از آنجایی اصالتا و زاده مازندران بود وارد حوزه علمیه آمل شد و در حوزه با :
- شرح لمعه
- قوانین
- ادبیات
- شرایع
- امالی شیخ صدوق
همچین او با سایر کتاب سطح را از استادانی چون ابوالقاسم فرسیو، محمد غروی، عزیزالله طبرسی، آقا ضیاء آملی، احمد اعتمادی، ابوالقاسم رجایی، شعبان نوری و پدرش میرزا ابوالحسن جوادی آشنا گردید . پس از آن مدت کوتاهی به حوزه علمیه مشهد رفت ولی در آنجا نماند و در سال ۱۳۲۹ هجری شمسی به تهران رفت و با راهنمایی محمدتقی آملی، تحصیلات خود را در مدرسه مروی از سرگرفت . در آنجا رسائل و مکاسب را از اسماعیل جاپلقی، سید عباس فشارکی و محمدرضا محقق یاد گرفت و از دروس هیئت، طبیعیات، اشارات، بخشهایی از اسفار و شرح منظومه علامه شعرانی بهره برد. تفسیر قرآن، بخشی از شرح منظومه، بخشهای الهیات و عرفان اشارات و مبحث نفس اسفار را از مهدی الهی قمشهای استفاده کرده و شرح فصوصالحکم را از فاضل تونی و درس خارج فقه و اصول را از محمدتقی آملی آموخت و بدین ترتیب مدارج عالی را در تهران سپری کرد.
در ادامه نیز در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی با تشویقهای مکرر محمدتقی آملی، برای تکمیل تحصیلات حوزوی خود به حوزه علمیه قم مهاجرت نمود. در آنجا مدتی از درس خارج فقه سید حسین طباطبایی بروجردی استفاده کرد و بیش از دوازده سال در درس خارج فقه محقّق داماد و حدود هفت سال در درس خارج اصول سید روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی حضور یافت. وی همچنین حدود پنج سال در درس خارج میرزا هاشم آملی شرکت کرد. از همان ابتدای ورود به قم، رابطه علمی خود را با فیلسوف و مفسر قرآن، سید محمدحسین طباطبایی آغاز کرد که این ارتباط تا پایان عمر وی ادامه یافت. برخی از دروسی که از او آموخت، عبارت است از: بخشهای نفس و معاد اسفار، درس خارج اسفار، الهیّات و برهان شفا، تمهیدالقواعد، علم حدیث، تفسیر قرآن کریم، شرح اشعار حافظ، تطبیق فلسفه شرق و غرب و بررسی فلسفههای مادی ، این سرگذشتی کوتاه و جامع از زندگی جوادی آملی بود که برایتان آوردیم .
شاگردان تربیت شده توسط جوادی آملی
جوادی آملی در طی عمر خود و نیم سده حاضر که به تدریس فقه، اصول، تفسیر، فلسفه و عرفان اشتغال داشته، چندین هزار شاگرد پرورش دادهاست و خیلی از روحانیون و سیاسیون فعلی کشور از شاگردان وی بودهند که نام برخی از آنها را در لیست زیر میتوانید مشاهده کنید :
- مصطفی بروجردی
- محمدجواد فاضل لنکرانی
- غلامرضا فیاضی
- سید مصطفی محقق داماد
- عبدالکریم فرحانی
- محسن غرویان
- مصطفی ملکیان
- سید کمال حیدری
- مهدی شبزندهدار
- علیرضا اعرافی
- سید محمدجواد پیشوایی